DCP Bronmateriaal

Bron materiaal aanleveren voor het maken van een DCP.

Resolutie:
Voor DCP’s zijn er in principe 2 beeld verhoudingen gedefinieerd waaraan films moeten voldoen:

  • Flat (1:1,85): 1998×1080 (2k) of 3096×2160 (4k)
  • Scope (1:2,39): 2048×858 (2k) of 4096×1716 (4k)

Van een typische tv verhouding 1920×1080 (HD 1:1,77)  kan ook een DCP worden gemaakt, echter de meeste bioscopen zijn hier qua kadrering niet op uitgerust. Waardoor er aan beide zijkanten van het beeld een zwarte balk te zien zal zijn. Het verdient dan ook de voorkeur om het beeldmateriaal aan te leveren op de bovenstaande resoluties. Met afwijkende resoluties zullen er beeld aanpassingen gedaan moeten worden die de kwaliteit van het beeld zouden kunnen beïnvloeden.

 Framerate:

Filmprojectoren en servers kunnen met frame rates overweg. In de praktijk zien we voornamelijk 24 en 25fps. 24fps is de standaard zoals die ook al bij film werd gebruikt. 25fps komt voornamelijk uit Europa omdat televisie daar word gemaakt in 25fps. Om wereldwijd compatibel te zijn is het aan te raden om een film in 24fps te coderen naar DCP. Tegenwoordig kunnen de meeste servers en projectoren ook 25fps aan, indien in een locatie oudere apparatuur staat kan het nog wel eens voorkomen dat beeld op 25fps niet wil afspelen. In Nederland kunnen vrijwel alle servers en projectoren zowel 24fps als 25fps DCP’s aan.

Audio:

Voor de echte film beleving is surround geluid niet meer weg te denken uit de bioscoop, denk hierbij aan 5.1 of 7.1 geluid. Dolby 5.1 ook wel genoemd is de standaard op dit gebied. Hierbij wordt het geluid verstuurd over 6 verschillende kanalen. Als een DCP voorzien zou zijn van stereo geluid dan ervaren alleen de mensen die in het midden van de bioscoop zitten het geluid zoals het bedoelt is, anderen horen toch meer van het linker of rechter kanaal afhankelijk van hun plaats in de zaal. Bij 5.1 geluid is die afwijking minder merkbaar, omdat voor het linker en rechter kanaal veelal muziek en effecten worden gebruikt en de spraak uit het center kanaal komt. Raadzaam is om een 5.1 mix aan te leveren, of om te proberen via software van een bestaande stereo mix 5.1 te maken, maar dit zal altijd een compromis blijven.

Ondertitels:

Als uw film ondertiteling nodig heeft kunt u bij een vertaalbureau uw film laten vertalen. Het vertaalbureau levert u een bestand aan waarmee degenen die de DCP maken de ondertiteling bij uw film kunnen zetten. In een DCP pakket kunnen meerdere talen ondertiteling in 1 pakket zitten. Zo kunt u dus 1 pakket hebben wat door geheel Europa heen gebruikt kan worden. Als u ervoor kiest om de DCP dan ook nog te beveiligen met een sleutel kunt u bepalen welke taal ondertiteling wanneer in welke zaal getoond kan worden bijvoorbeeld. Ondertiteling dient wel aangeleverd te worden synchroon met de film. Dus de bron van de ondertitelaar dient dezelfde bron te zijn als die van de DCP.